Lempeä luontokuvaus ja 5 konkreettista vinkkiä siihen

Tämä blogikirjoitus kertoo siitä, miksi luontokuvaaminen on aivan ihanaa, merkityksellistä ja parhaillaan hyvin meditatiivista sekä voimauttavaa. Luontokuvaaminen on yksi tapa olla luonnossa ja kokea sen lumovoimaa. Olen harjoittanut 17 vuotta luontokuvausta, ja vuosien saatossa ajatukseni ovat muovautuneet hyvin vahvasti lempeään lähestymistapaan kuvata luonnossa.

Nelisen vuotta sitten tutustuin myös sattumalta Johanna ja Juha Tanskan Lempeä linssi -kirjaan. Kirjan luettuani tajusin, että olen aina nähnyt valokuvaamisen juuri lempeämmän linssin kautta ja sain paljon sanoja kokemuksille ja omille tuntemuksille.

Kamera porttina läsnäolon maailmaan

Kamera on ihmeellinen väline, jonka avulla voi löytää syvempää yhteyttä luontoon. Se auttaa havainnoimaan luontoa ja sen yksityiskohtia syveentyneemmin. Kamera auttaa saavuttamaan läsnäoloa. Luonnossa kameran kanssa vain pysähtyy ja antautuu hetkeen, joka ympärillä vallitsee. Ja haluan nostaa esiin sellaisen seikan, että hiljaisuus ei ole tyhjyys. Hiljaisuudessa piilee paljon syvyyksiä ja rikkautta. Se on paikka, jossa voi kuulla itseä ja ympäröivää maailmaa tarkemmin ja löytää kauneutta ja merkitystä asioista, joita ei välttämättä huomaa arjen keskellä. Lempeän luontokuvauksen kautta tavoitettu läsnäolo voi todellakin avata porttia hiljaisuuden maailmaan ja luonnon kuiskeeseen.

Lempeän luontokuvaamisen tärkein asia on hetki ennen kuvaa

Ajattelen, että lempeän luontokuvauksen merkittävin eroa tekevä asia, on kuvaushetken korostunut merkityksellisyys. Ei se määränpää tai edes matkakaan siihen vaan kaikki, mikä ympäröi kuvatessa - puut, kasvit, linnut, ilma, maa, vesi - luonto. Hetki luonnossa ja tie kuvaan on tärkeintä. Lopputulos eli valokuva ei ole tavoitelluin päämäärä. Merkitsevää on läsnäolon ja rauhan täyteinen hetki kameran ja luonnon kanssa ja ylipäänsä se, että on jo lähtenyt ulos luonnon keskelle. Tähän virittymiseen auttaa ajatus siitä, että tallentaa hetkiä pelkkien kuvien sijaan. Ja kun oivaltaa, kuinka merkityksellistä kameran kanssa samoileminen on kuvien sijaan, huokuu se myös kuvissa.

Lempeä luontokuvaus on myös osaltaan eräänlaista luonnonsuojelua. Kun tästä näkökulmasta lähestyy luontoa, löytää luonnon merkitystä ja haluaa toimia sen puolesta.

Luontokuvauksen sanasto on maskuliinista ja kaipaa lisää lempeyttä

Totutusti luontokuvauksesta käytetään melko maskuliinista ja metsästykseen viittaavaa sanastoa: ottaa valokuvia, kuvan kohteena, valokuva saaliina, kamera aseena, tähdätä kohdetta ja laukaista kamera. Eikö kuulostakin melko hyökkäävältä ja siltä, että luontoon vain mennään ja otetaan kuvia kuin oltaisiin luonnon yläpuolella. Lempeä näkökulma lähestyy rauhan ja kunnioituksen kautta luontokuvaamista. Valokuvia syntyy ja luonto on yhteistyökumppani. Valokuvia vastaanotetaan kameralla. Valokuva on lahja, jonka syntymisprosessi on jo itsessään arvokasta. Kuulostaa niin paljon ihanammalle, ja sitä se onkin!

Vähitellen olen karistanut vanhaa maskuliinista sanastoa pois, ja korvannut ne sanoilla, jotka oikeasti kertovat, että kunnioitan luontoa samanarvoisena yhteistyökumppanina jopa ystävänä, kun valokuvaan. Tämän myötä myös tunnen usein, kuinka kasvit alkavat laulamaan ja tanssimaan, kun pyydän saada luoda kuvia. Tämä on kuvieni takana oleva taika - vastavuoroinen luontosuhde.♡

Lempeän luontokuvauksen avulla voi erityisesti:

  • oivaltaa, kuinka muutos on välttämätöntä ja osa elämää. Jokaisena hetkenä löytyy kauneutta, kun pysähtyy tutkailemaan vuodenkierrossa alati muuttuvaa luontoa.

  • antautua leikkiin ja pitää hauskaa, kun ei ole päämäärää eikä tavoitetta lopputuloksen (valokuvan) suhteen.

  • sulautua osaksi luonnon rytmiä, sillä ikuinen ja luonnollinen muutoksen virta näkyy konkreettisimmin luonnossa.

  • antaa tilaa sisäiselle lapselle ja kokea lapsuuden ikiaikaista lumoa, kun kaikki oli erityistä seikkaillessa luonnossa.

  • antaa tilaa kauneuden näkemiselle, vaalimiselle ja luomiselle. Kauneuden luominen palvelee kaikkia, ja kauneus luo harmoniaa maailmaan.

  • antaa luonnon kannatella painolastia. Luonto rakastaa pelot pois. Mielen murheet saavat uusia mittasuhteita ja näkökulmia.

  • maadoittua ja olla yhteydessä äitimaahan.

Viisi konkreettista vinkkiä lempeään luontokuvaukseen

  1. Tietoinen hengitysharjoitus: Aloita hengitysharjoituksella ennen kuvaamista. Istu mukavasti luonnossa maata vasten ja sulje silmäsi. Hengitä syvään sisään ja ulos. Hengitä pidempään ulos. Hengittämisen tiedostaminen virittää mielesi ja huomiosi helpommin ympäröivään hetkeen. Anna luonnon kauneuden tulla esiin kuvissasi.

  2. Kunnioita luontoa kanssaluojana: Pidä riittävä etäisyys eläimiin ja anna niille rauha. Kunnioita myös kasvimaailmaa. Anna kasvien kasvaa ja jos siistit kuvausympäristöä, tee se varoen. Älä katko mitään. Voit pyytää lupaa saada kuvata. Kysyn itse aina mielessäni, haluaako puu/kasvi/vesi jne. luoda kanssani kuvia. Sen kyllä tuntee viimeistään silloin, kun muutaman kuvan on luonut, onko kuvattava yhteistyöhaluinen. Luota pienempiinkin aavistuksiin.

  3. Havainnoi ympäristöstäsi: Ole rauhallinen ilman kiirettä tai odotuksia. Kuuntele luonnon ääniä, lintujen laulua ja haapojen havinaa. Tunne tuulenvire ihollasi ja kuinka se liikuttaa hiuksiasi. Haista sateen jälkeistä raikkautta ja nuuskuta kielon huumaavaa tuoksua. Maista lehtivihreää. Havainnoi kaikin aistein ympärilläsi olevaa luontoa. Ole läsnä hetkessä ja kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, tekstuureihin, valoihin, varjoihin, väreihin ja muotoihin - luonnon runsauteen. Tämä auttaa sinua syventämään yhteyttäsi ympäristöösi.

  4. Kokeile erilaisia kuvakulmia: Seikkaile kuin lapsi. Luo kuvia erilaisista kuvakulmista. Kukkaa voi lähestyä ylhäältä päin, tai voit maata ja lähestyä sitä samalta tasolta. Voit kuvata monesta eri suunnasta, jolloin voit saada kuvan vastavaloon tai myötävaloon, jolloin ne luovat ihan erilaista tuntua kuvaan.

  5. Ole kärsivällinen ja avoin uusille kokemuksille: Jokainen sää on hyvä hetki lähteä kuvaamaan luontoon. Tuulisella säällä on hyvin meditatiivista seurata heinänkorren liikettä ja saada kuva, kun tarkennus on juuri kohdalla. Jokainen olosuhde opettaa jotain. Ole siis avoin uusille tilanteille, ideoille ja näkemyksille. Voit löytää inspiraatiota yllättävistä paikoista ja saada mieleenpainuvia kokemuksia luonnossa, mitä muistelet vielä pitkään.

Koen tärkeäksi jakaa lempeän luontokuvauksen sanomaa, sillä se voi olla juuri sinulle avain luonnon lumoon. Luonnon lumossa oleminen tapahtuu rakkaudesta käsin, ja se rikastuttaa sekä luo merkitystä elämään ja on siksi tärkeää. Luonnon lumossa oleminen voi olla muun muassa: syvää yhteyttä luontoon, haltioitumista luonnon kauneudesta, luonnon rauhan tavoittamista, ja siihen uppoutumista, kokemus olla yhtä luonnon kanssa, luonnon merkityksen löytämistä omassa elämässä, oman sisäisen luonnonvoiman löytymistä, voimaantumista luonnosta

lempeydellä,

Previous
Previous

Kukkatervehdys narsissilta

Next
Next

Kuutarhuri - puutarhailua Kuun rytmissä 2024