Kukkatervehdys narsissilta

Narsissi kuuluu tähän hetkeen vuodenkiertoa. Se on pääsiäisen, mutta myös kevään ja uusien alkujen kukka. Keltaiset kukat ilahduttavat iloisella värillään ja tuovat lupausta tulevasta kasvukaudesta. Narsissi on sipulikasvi, josta on lukuisia lajikkeita ja se kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa. Suomessakin sitä esiintyy ihmisen istuttamana. Rakastan itse kotiseutuni erästä autiotalon pihaa, jossa keväällä kasvaa narsisseja siellä täällä muun kasvillisuuden alkaessa vasta heräilemään.

Narsissin nimi juontaa kreikkalaisesta Narkissos-tarusta.

Kreikkalaisen mytologian mukaan narsissin nimi on syntynyt itserakkaan Narkissos-paimenen tarusta, joka ihastui liiaksi omaan kauneuteensa.

Narkissos oli jokijumala, ja hän oli hyvin tietoinen omasta kauneudestaan ja viehätysvoimastaan. Hänellä oli paljon ihailijoita, joista yksi oli nymfi Ekho. Ekholla oli surullinen elämä, sillä hän ei saanut koskaan vastakaikua tunteilleen Narkissonilta ja kuihtui lopulta luuksi ja nahaksi. Narkissos ei huomannut Ekhon surkeaa kohtaloa ympärillään.

Narkissos-taru ilmentää epätasapainossa olevaa oinas-energiaa.

Rangaistuksena itsekkyydestä jumala Nemesis antoi Narkissoksen nähdä oman peilikuvansa lähteestä. Hän rakastui lähteen pinnasta heijastuvaan kuvaansa. Hän oli lumoutunut omasta kauneudestaan nähdessään kasvonsa ensikertaa. Kauneus vangitsi hänet ihailemaan omakuvaa. Lemmenjumala Cupido ilkeili Narkissoksen omahyväisyydellä ja koristeli hänet vielä kauniimmaksi kukilla.

Lopulta Narkissos nääntyi peilikuvansa äärelle. Vain Ekho kuuli lemmenosoitukset, joita Narkissos itselleen kertoi. Narkissos kuihtui itsensä kauneuden äärelle, ja lopulta hänestä kasvoi juuret maahan ja kasvoi kukka - narsissi.



Narsissi ilmentää oinas-energiaa

Narsissi on sipulikasvi, ja se heijastaa Marsin ja sitä kautta Oinaan teemoja. Voisi sanoa, että Narkissos-taru on esimerkki oinas-energian epätasapainosta, kun itsensä rakastaminen menee liiallisuuksiin. Epätasapainoisen oinas-energian haaste voi olla liiallinen itsekkyys ja itsensä ympärillä eläminen, niin että muut ihmiset ympärillä jäävät vaille huomiota. Narsissiin liitetäänkin itserakkaus, omahyväisyys, jotka ovat tarvittavia piirteitä, mutta liika on aina liikaa ihan kaikessa. Oinaan vastamerkki Vaaka luo tasapainoa ja parhaillaan Vaaka antaa Oinaan oppia itsestään toisten ihmisten kautta.

Kukkien kielessä narsissi tarkoittaa uusi alkuja, mutta on ollut myös kuoleman kasvi. Kuolema on kuitenkin aina uuden ravintoa. Se on luonnon laki ja kauneus. Narsissi on kevään kukka ja pitää sisällään oinasmaisen voiman aloittaa uutta ja olla ensimmäisenä näyttämässä suuntaa. Astrologiassa Oinas aloittaa vuodenkierron johtavana tuli merkkinä, joten mikä kukka heijastaisikaan tätä aikaa paremmin kuin narsissi, joka symboloi uusia alkuja, itsensä rakastamista ja pääsiäinenkin osuu oinaskauteen.

Narsissi voisi kuiskia muistuttamaan oman oinas-energian huolehtimisesta. Sallitko itsellesi asioita, joista sytyt ja saat tuntea niiden kautta itsesi rakastetuksi? Tai onko oinas-energia valloillaan, niin että sitä voisi tasapainottaa huomaamalla muut ympärillä ja heijastaa itseään muiden kautta?


Kukkavinkki! Ota kukkineet narsissit talteen ja istuta ne keväällä maahan. Älä katko lehtiä, sillä ravinteet palaavasta niistä sipuleihin.

Luonnon lumoamana

Previous
Previous

Salainen puutarha – polku sisäiseen rauhaan ja luonnon lumoon

Next
Next

Lempeä luontokuvaus ja 5 konkreettista vinkkiä siihen